Voor mijn partner.


U bent als partner/ naaste van een (mogelijke) verslaafde een heel belangrijk persoon. Omdat u heel dichtbij bent, ondervindt u ook meestal als eerste de negatieve gevolgen ervan en die zijn vaak pijnlijk. Uw "dubbel rol", als geliefde en slachtoffer tegelijkertijd, is er dan ook een van  extremen en beweegt zich tussen wanhoop, schaamte, wantrouwen maar ook voorzichtige hoop op verandering.

U ziet van dichtbij hoe slopend deze ziekte werkelijk is en hoe deze uw geliefde langzaam doet veranderen in een onherkenbaar iemand waar u nooit voor gekozen heeft.

En toch wilt u niet opgeven en de hoop helemaal verliezen.

Symptomen.

 En ontwikkelen van een verslaving gaat in fases en vaak geleidelijk. Maar u merkt, vaak als eerste, dat die gene verandert. U maakt dit bespreekbaar maar dan wordt dit stellig ontkent. Alle excuses klinken in eerste instantie ook als absoluut waar, maar toch....

Twijfel slaat toe en later gaat u zelfs bepaald gedrag en situaties verdedigen naar anderen. Want anderen spreken u aan op het veranderde en afwijkende gedrag. Je wilt die gene niet afvallen want "het zit veel ingewikkelder in elkaar dan men weet". Maar diep van binnen komt toch die gedachte "maar ze hebben wel gelijk met hun vragen en opmerkingen.....of ben ik nou gek?".

Herkenbaar?

 

Schade

Deze situatie, en nog velen variaties hierop, zijn feitelijk al ernstige schades die ontstaan. Immers, het vertrouwen in je partner wordt in twijfel getrokken maar ook je eigen  gevoel en zelfvertrouwen!  Om maar niet te spreken over wanneer er ook (jonge)kinderen bij betrokken raken.

"Maar wat kan ik dan doen ?, naar mij wordt niet geluisterd". 

Wat kan ik dan doen?

Sleutelwoord in deze vraag is eigenlijk het woordje IK!

Daar begint het mee, omdat het proberen een ander te veranderen u niet gaat lukken. Uw houding en acties zullen het verschil moeten gaan maken.

Maar hoe, en op welke wijze? Dat kan per situatie en op belangrijke momenten verschillend zijn. Daarin wil ik u graag bij helpen en bijstaan. Door samen, en na goed uw situatie in kaart te hebben gebracht, duidelijke en HAALBARE stappen te bespreken. Stappen die u houvast zullen geven!